КИЛОГРАМИ НЕ ИДУ ДОЛЕ, А ЈЕДЕМ МАЊЕ


КИЛОГРАМИ НЕ ИДУ ДОЛЕ, А ЈЕДЕМ МАЊЕ

Дешава се и чешће него што мислите. Лично неким људима који желе да смршају пишем исхрану и дешава се да на пар мерења имамо исту килажу иако све прате по програму.

Свима је логично да ту треба смањити још хране, али заправо истина је другачија. Тад је потребно растерећење од плана, тренинга и режима исхране. Можда мало више одмора и евентуално неки cheat meal. Након тога се наставља по плану.

Кад сте у дефициту - једете мање него што је вашем телу потребно, долази до благог повећања кортизола - хормона стреса. Због кортизола долази до задржавања воде у телу.

Задржавање воде у телу резултује истом бројком на ваги. Често се деси и да људи поједу нешто ван плана, онда се наспавају дуже него иначе - одморе се и онда на ваги килограм, два мање. Зашто је то тако ако нису пратили план? Једноставно дође до растерећења и психофизичког одмора који резултира падом бројке на ваги.

Масне ћелије приликом мршављења не нестају већ смањују свој волумен. Кад се деси горе поменуто стање оне задржавају воду која нема позитивну калоријску вредност, а ви имате исти број на ваги.

Некад одступање од самог плана може да резултује смањеним стресом тако да повремени cheat meal и квалитетан сан није лоша опција.

‼️Из личног искуства - одем на одмор, опустим се максимално, једем пицу, крофне, бурек, наспавам се - сутра будем лакши на ваги. И не, то не значи да сам смршао.

Да ли сте имали овакво искуство?

АУТОР: Милош Лазић

.