ДВЕ БИТНЕ ЛЕKЦИЈЕ ИЗ АТЛЕТИKЕ


ДВЕ БИТНЕ ЛЕKЦИЈЕ ИЗ АТЛЕТИKЕ

Kажу да је атлетика краљица спортова, ја бих се сложила првенствено из разлога што нас учи многим стварима.
Поред тога што нам даје базу за било који други спорт, она нас учи и неким основама у вези њега.

Рецимо волим да дам пример из атлетике када разговарам са људима који имају амбиције да смршају, кроз физичку активност. Само их питам да ли би пре изгледали као Usain Bolt или као неки трЧач маратона (не знам ниједног познатог.)

Дакле, верујем да је и је код већине вас одговор јасан као дан. Ја би прва да изгледам као Болт (да се набилдујем)! Схватате ваљда суштину на први поглед, дуге кардио активности баците у воду. Одрадите тај кардио паметно, за јако и функционално тело и јак кардиоваскуларни систем.

Вратићу се на Болта који је једном изјавио нешто лепо:
"Тренирао сам 4 године да бих истрчао трку за 9 секунди, а људи одустају јер нису видели резултате у прва два месеца". Немам шта да додам овде.

Са друге стране волим да узмем и пример маратонца како би упоредила са мотивацијом човека и жељом да што пре смрша, или барем добије "неке резултате". Има и оних који би то преко реда.

Док тај неки маратонац још то не постане, а јави се жеља, шта мислите да ли одмах креће од маратона?

Па не. Он прво преиспитује своју жељу кроз своје способности, онда крене да јача ноге, па онда да истрчи једну улицу, па део града, па онда неко омање место, па онда неку полу-трку, и прође тако још мноого тога то изласка на маратон.

Није кренуо одмах од маратона. Ово нас учи да морамо да се наоружамо стрпљењем ако се спремамо за нешто велико.

Научите ове две битне лекције из атлетике!

Свака промена животних навика је велика ствар, свака ваша нова одлука исто. Све што се коси са вашом досадашњом сигурном зоном. С тим у вези, не прескачите кораке, да се не бисте разочарали - у саме себе.

АУТОР: Сања Мирковић

.