ДВЕ ТАKТИKЕ ЗА МОМЕНТАЛНО СМАЊЕЊЕ АПЕТИТА


ДВЕ ТАKТИKЕ ЗА МОМЕНТАЛНО СМАЊЕЊЕ АПЕТИТА

Већина људи који данас имају проблема са прекомерном телесном тежином углавном су себе довели до тог стадијума својом неумереношћу у храни (и пићу). Оно што они признају, најчешће свом личном тренеру, а успут и себи, јесте да нису у стању да свесно исконтролишу своју потребу за великом количином хране.

Kвалитет хране овог пута није тема, данас причамо о квантитету. Чак и оне неквалитетне намирнице могу да буду много мање штетне по нас уколико смо умерени. Проблем је што људи не могу да се зауставе. Седну да једу и забораве да устану. После сат времена редовне фискултуре за вилицу они устају са стола пуног стомака али и срца.

Ево два практична савета како да у тренутку смањите свој апетит - а ако то успете да изазовете сваког дана по мало, ваш организам после одређеног (кратког) времена више неће захтевати исту количину хране као што је то био случај.

1. Жваћите храну ! - због убрзаног начина живота који нам намеће модерно доба навикли смо да све радимо с ногу и што је брже могуће. Ни храну самим тим не сажваћемо довољно. Ово има директан негативни утицај на наш апетит, а ево и зашто:
Да би рецептори у мозгу који детектују осећај ситости могли то да учине онда када је прави тренутак - када сте сити - потребно је да једете нешто спорије, не као да вас неко јури. Сигнал ситости не долази моментално, већ са благом задршком и зато је важно да му на овај начин дате шасну.

Ако једете спорије, боље ћете сажвакати храну што ће довести и до бољег варења. Варење почиње већ у устима, где пљувачка садржи ензиме који почињу да резграђују храну. Ако устима дамо више времена, брже ће се варити и у стомаку. Успут ето решења и за мање пробавних проблема.

2. Мезите! - Kао и горепоменуто жвакање и започињање јела салатом може да спречи касније преједање. Ако желите да задржите или смањите телесну тежину, попуњавање желуца пре главног јела нискокалоричним влакнима као што је зелена салата може да вам помогне у томе. Такође ће допринети бољем варењу хране.

Применом ситних трикова можемо да утичемо на дугорочне промене у нашим лошим навикама. Пробајте!

АУТОР: Сања Мирковић

.