АМИНО КИСЕЛИНЕ И ЊИХОВА УЛОГА


АМИНО КИСЕЛИНЕ И ЊИХОВА УЛОГА

У фитнесу су амино - киселине све чешћа тема и углавном се уско повезују са мишићном масом и изградњом исте. То је само једна страна приче, друга и битнија страна се занемарује па се због тога људи боје хране богате протеинима.

Углавном се прича посматра врло површно, типа - не једем месо угојићу се, не желим мишићну масу хоћу да се затегнем и слично, немајући у виду да унос амино - киселина јесте много битнији за сваку ћелију у организму а не само за ону мишићну.

Кад једемо оброк који садржи протеине, систем за варење их разлаже у засебне амино-киселине. Оне се групишу и стварају специфичне типове протеина потребних организму.

Имамо неесенцијалне и есенцијалне амино - киселине. Организам сам ствара неесенцијалне док есенцијалне морамо уносити преко намирница.

Неесенцијалне амино-киселине су:

🔸Аланин;

🔸Аргинин;

🔸Аспарагин;

🔸Аспарагинска киселина ;

🔸Цистеин;

🔸Глутаминска киселина;

🔸Глутамин;

🔸Пролин;

🔸Серин;

🔸Таурин;

🔸Тирозин.

Есенцијалне амино - киселине су:

🔸Хистидин;

🔸Изолеуцин;

🔸Валин;

🔸Леуцин;

🔸Лизин;

🔸Метионин;

🔸Фенилаланин;

🔸Треорин;

🔸Триптофан.

Амино - киселине су потребне за обнављање тетива, лигамената, органа, жлезда, ноктију, косе, мишића. Учествују у производњи хормона, неуротрансмитера (то су једињења која преносе импулсе у мозгу), разних телесних течности и ензима који покрећу функције организма.

Главни разлог недостатка амино-киселина је лоша исхрана посебно она исхрана која садржи мало протеина као што су пецива, бурек, бели хлеб, тестенине, разни преливи, слаткиши и слично.

Занимљива ствар је то што на пример од амино-киселине лизин добијамо супстанцу карнитин која директно јача срце и повећава шансе да се преживи инфаркт. Карнитин је укључен у метаболизам масти тако да помаже и у снижавању високих нивоа триглицерида.

Аргинин је амино-киселина која потпомаже ширење крвних судова и снижава крвни притисак. Помаже и код ангине пекторис.

Таурин регулише однос калијума и натријума у крви и претерану активност централног нервног система. Такође снижава висок крвни притисак.

Од цистеина добијамо Н-ацетилцистеин (NAC) који стимулише производњу антиоксиданаса у телу а и може сам бити антиоксиданс. Као такав јача имуни систем.

Глутамин је концентрисан у ћелијама система за варење и може помоћи у лечењу чира а таурин може бити од велике помоћи људима који болују од епилепсије. Таурин такође олакшава искоришћење инсулина у организму тако да особе са дијабетесом могу имати користи од њега.

Лизин је један од најефикаснијих лекова за грозницу, афте и херпес.

Како би били сигурни да уносите све амино - киселине једите храну животињског порекла. Нека вам сваки оброк садржи неку врсту меса, јаја или рибе.

Чим прочитате пост правац на бифтек, ту имате све аминокиселине које су вам потребне 🥩.

АУТОР: Милош Лазић


.