ВЛАКНА У ИСХРАНИ


ВЛАКНА У ИСХРАНИ

Замислите влакна као саобраћајце који регулишу проток хране из вашег стомака до танког црева. Замислили сте? Добро, идемо даље...

Унос влакна ће вам помоћи да редовно одете тамо где и цар иде пешке.

Влакна су врста угљених хидрата који се налазе у биљној храни.

Деле се на два типа :

Растворљива;

Нерастворљива.

▪️Растворљива се растварају у води након чега настаје смеса налик гелу. Углавном се налазе у грашку, пасуљу, јабукама, шаргарепи, јечму...

Нерастворљива чине да столица буде мекша и могу помоћи људима који имају опстипацију или нередовну столицу. Углавном се налазе у орашастим плодовима, карфиолу, кромпиру,пшеничним мекињама...

Хипократ је говорио да су влакна потребна људима како би им здраво дебело црево остало здраво.

Као што су у исхрани битни угљени хидрати, масти и протеини, тако су битна и влакна. Влакна најбоље раде када је тело хидрирано. То је још један разлог зашто треба пити воду.

Прерађена храна садржи јако мали проценат влакана и то је још један разлог зашто је треба избегавати.

Влакна могу да снизе ниво шећера у крви.

Осим горе поменутих намирница влакна можете наћи и у следећим намирницама:

Пасуљ;

Црни лук;

Кокос;

Тиквице;

Зелена салата;

Чиа семе;

Бадеми;

Јабуке;

Броколи.

Исхрана је лек, само је потребно проширити свест о томе❗

АУТОР: Милош Лазић

.