ЗАШТО ТРЕБА ДА ПИЈЕТЕ ЗЕЛЕНИ ЧАЈ


ЗАШТО ТРЕБА ДА ПИЈЕТЕ ЗЕЛЕНИ ЧАЈ

Кинези су једна од најстарији нација, и свету су подарили велики број изума. "Четири велика проналаска древне кине" је популарни назив за барут, компас, папир и штампу.Можда не тако битан за друштво као овај квартет, итекако битан и користан за појединца, зелени чај због својих својстава заслужује да буде члан велике четворке.

Бели, црни, зелени, оолонг, сви ови чајеви добијају се од исте биљке, Camellia sinensis. Оно по чему се разликују је ниво ферментације кроз које лишће пролази.

Зелени чај не пролази кроз никакав процес ферментације, и због тога садржи антиоксидансе и полифеноле више него остали, њему сродни, чајеви. Полифеноли имају способност да смањују апсорпцију холестерола у цревима и да стимулишу његово излучивање из организма. Поред тога, боре се против упалних процеса у телу.

У древној Кини зелени чај се користио за заустављање крварења, зацељивање рана, за регулацију телесне температуре, чак и за побољшање менталног здравља.Нека научна истраживања сугеришу да зелени чај може имати позитивне ефекте на мршављење, дијабетес тип2, алцхајмерову болест и на болести јетре.

Зелени чај је богат антиоксидантом ЕГЦГ. Ова супстанца се бори против слободних радикала и регенерише ћелије. Слободни радикали, поред старења, утичу на велики број болести. Када је садржај кофеина у питању, зелени чај га садржи мање него кафа, али довољно да вас разбуди без споредних ефеката које кафа може да има.

Покушајте да замените кафу зеленим чајем, ако не прву јутарњу, онда макар све остале, и кренућете да примећујете утицај ове жбунасте биљке на ваше опште здравље.

АУТОР: Миљана Миљковић

.