МИШИЋИ = СНАГА


МИШИЋИ = СНАГА

„Какве мишиће има, мора да је много јак!“

„Гледај га како слабашно изгледа, а наводно тренира...“

итд. два су типа сценарија које сви ми редовно можемо чути када су у питању објективна мишљења људи у теретанама, а и ван њих, о томе како мишићи на телу заправо дефинишу и њихову снагу.

Најпре бих волела да разјаснимо РАЗЛИКУ између ова два термина:

Снагу можемо окарактерисати као способност да се превазиђе спољашњи отпор користећи се одређеним мишићним групама.

Раст мишића је оно што бисмо желели да постигнемо како бисмо довели базални метаболизам на виши ниво.

Када одрадимо тренинг, у нашим мишићима долази до микроповреда које се у току одмора зацељују, мишићна влакна се спајају и постају већа на том месту. Најчеше се дешава да почетници користе искључиво репетативни метод (са значајним грешкама, наравно) за хипертрофију мишића и то без повећавања оптерећења. На то оптерећење мишић се јако брзо адаптира, тако да не само да нема даље реакције и повећања снаге, већ он и стагнира из резлога што је мишићу потребан нови стимулус, односно веће оптерећење.

Решење је у НАЧИНУ ГРАЂЕЊА МИШИЋА, сакроплазматској и миофибриларној хипертрофији:

Сакроплазматска хипертрофија је повећање ткива или органа повећањем величичине ћелија. У случају мишића, долази до повећања њиховог волумена тако што се саме мишићне ћелије повећавају. Ово се дешава када радимо велики број понављаја неке вежбе, односно од 10 до 20. Толики број понављаја нема никаквог утицаја на повећање снаге. Ћелија се повећа и мишић расте. Нема напретка у снази и функционалним способностима, јер се, поред свега, овај начин грађења мишића чини спорим дизањем терета, те долази до опадања брзине покрета, а често и смањења флексибилности. Ово је најчешћи метод бодибилдера.

Миофибриларна хипертрофија је повећање броја контрактилних протеина – актина и миозина. Ови протеини имају пресудан утицај на повећање снаге код људи. Већа количина ових протеина резултоваће већом снагом и постиже се када веће тежине подигнемо од 1 до 6 пута у серији.

Дакле, девојке, ДА, могуће је да повећате снагу, а да притом не повећате значајно мишићну масу.

АУТОР: Сања Марковић

.