КАКО ФУНКЦИОНИШУ МАСНЕ ЋЕЛИЈЕ?


КАКО ФУНКЦИОНИШУ МАСНЕ ЋЕЛИЈЕ?

Константно повећање тежине може да остави озбиљне последице на само здравље организма. 

Масне ћелије, за разлику од других органа, могу да приме велики број калорија. Те резерве калорија које се стварају служе за одбрану организма од бактерија. С друге стране имамо бела крвна зрнца која „надгледају“ масне ћелије и трагају за страним супстанцама. Све ово доводи до очувања метаболизма и имунитета. 

Оно што нарушава све то јесте сама гојазност!

Тачно је да масна ћелија може да прими одређену количину калорија, али када та количина пређе максимум долази до проблема. Масна ћелија се „осећа напорно“, долази до недостатка кисеоника. Све ово доводи до нестанка те масне ћелије. 

Бела крвна зрнца тада покушавају да реше проблем. Цела „акција“ протиче добро, али бела крвна зрнца троше своју енергију на то уместо на спречавање инфекција. Организам почиње стално да се брани, и имуни систем почиње да ради против самог организма. 

Ако узмемо за пример резервоар са гасом који после великог притиска мора да пукне и угрози укућане, схватићемо како функционишу масне ћелије.

Након великог нгомилавања ствара се токсични „коктел“ који се шири кроз крвоток. Може доћи до сужавања артерија, до губитка мишићне масе, до астме и осталих тешких болести.

АУТОР: Илија Марковић

.